Skip to main content

Το λάθος που κάνεις όταν ξεκινάς δίαιτα

Από τη Χριστίνα Γκαραγκούνη

Δεν είναι όλα θέμα βάρους αλλά είναι ένας καλός δείκτης για αρχή.  Παρόλο που η επίτευξη ενός υγιούς σωματικού βάρους είναι σημαντική, οι ζυγαριές δεν πρέπει να καθορίζουν τη ζωή μας.

Ας ξεκινήσουμε κοιτώντας τον πίνακα του ΔΜΣ. Ο ΔΜΣ σημαίνει Δείκτης Μάζας Σώματος και μας λέει αν έχουμε υγιές σωματικό βάρος σε σχέση με το ύψος μας. Ο ΔΜΣ δεν ισχύει για τους αθλητές οι οποίοι τείνουν να έχουν μεγαλύτερη μυική μάζα (μυική μάζα ζυγίζει περισσότερο από το λίπος), καθώς και τις εγκυμονούσες. Ισχύει ωστόσο για το γενικό πληθυσμό και είναι μια πολύ καλή αρχή εκτίμησης. Βρες το ΔΜΣ σου χρησιμοποιώντας το παρακάτω διάγραμμα. Δες αριστερά στην κάθετη στήλη το ύψος σου και μετά πάνω στην οριζόντια στήλη το βάρος σε κιλά.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το διάγραμμα για να καθορίζεις το ιδανικό σωματικό βάρος σου (οποιοδήποτε βάρος βρίσκεται στο «οκ» τμήμα). Να έχεις ένα στόχο βάρος είναι πολύ χρήσιμο αλλά για μερικούς ανθρώπους η επίτευξη ενός υγειούς ΔΜΣ  δεν είναι ρεαλιστική ή απαιτεί μεγάλη απώλεια βάρους η οποίαμπορεί να είναι αποθαρρυντική.

Σε μια τέτοια περίπτωση συστήνεται αρχικά η απώλεια 5-10% του σωματικού βάρους και μετά ξαναεκτίμηση. Η απώλεια 5-10% του σωματικού βάρους έχει τεράστεια οφέλη υγείας μειώνονοντας τους κινδύνους εμφάνισης ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2 και καρδιαγγειακών.

Αν προσπαθείς να χάσεις βάρος τότε είναι βοηθητικό να γίνεται μια εβδομαδιαία μετρηση βάρους. Το ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων επίσης μπορεί να είναι οφέλιμο σε αυτή την προσπάθεια, μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινητοποίησης.

Δες κι αυτό: 3 εύκολοι τρόποι για να βελτιώσεις τη ζωή σου

ΑΛΛΑ... αν γυμνάζεστε τότε μπορεί να αυξάνετε το μυικό ιστό και να χάνετε ταυτόχρονα λίπος. Οι μύες ζυγίζουν περισσότερο από το λίπος και έτσι μπορεί να μη βλέπετε κάποια διαφορά στη ζυγαριά. Γι αυτό το λόγο χρησιμοποιείστε τις μεθόθους μέτρησης περιφέρειών

  1. Περιφέρεια μέσης
  2. Μέτρηση περιφέρειας ακρων (χέρια, μηρούς)

Για να επανέλθουμε στο "δεν είναι όλα θέμα βάρους", είναι αλήθεια. Είναι σημαντικότερο να αγαπάτε το σώμα σας κα να είστε θετικοί  να δείτε οτι ελέγχετε τις διατροφικές σας συνήθειες και αν χρειστεί να τις αλλάξετε. Με την υγεία έρχεται και η ευτυχία και το αντίστροφο.

Φατε σωστά και γινετε χαρούμενοι.. επικεντρωθείτε στο να τρώτε πιο υγειινά και προσπαθήστε να μην ανησυχείτε τόσο για το πόσο ζυγήζετε (αν τρώτε σωστά και γυμνάζεστε τότε και το βάρος θα ρυθμιστεί από μόνο του!)

Οφέλη υγείας μειώνονοντας τους κινδύνους εμφάνισης ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2 και καρδιαγγειακών.

Αν προσπαθείς να χάσεις βάρος τότε είναι βοηθητικό να γίνεται μια εβδομαδιαία μετρηση βάρους. Το ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων επίσης μπορεί να είναι οφέλιμο σε αυτή την προσπάθεια, μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινητοποίησης.

Η Χριστίνα Γκαραγκούνη είναι MSc, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος