Skip to main content

Τρόφιμα vs Ζέστη: 1-0!

από την Κατερίνα Πιπέρη

Σκέφτεσαι να διοργανώσεις ένα μπάρμπεκιου για τους φίλους σου στο μπαλκόνι του σπιτιού σου; Ή να κάνεις έκπληξη στον αγαπημένο σου ένα πικ νικ στην εξοχή; Πολύ ωραίες ιδέες και σίγουρα θα περάσετε υπέροχα αν είσαι ιδιαίτερα προσεκτική με τα τρόφιμα που θα πάρεις μαζί σου. Διαφορετικά, η εκδρομή σου ή το πάρτι θα πρέπει να διακοπεί, αφού θα εμφανιστούν ενοχλητικοί πόνοι στο στομάχι το δικό σου και των καλεσμένων σας.

Μάθε παρακάτω τι πρέπει να προσέξεις!

Όπως μπορείς εύκολα να μαντέψεις, δεν υπάρχει ένα ακριβές χρονικό όριο που πρέπει να ακολουθείς αν σκοπεύεις να αφήσεις εκτεθειμένα στον ήλιο τα τρόφιμα σου, καθώς αυτό εξαρτάται από το είδος των τροφίμων και την θερμοκρασία που υπάρχει. Σύμφωνα όμως με τον οργανισμό τροφίμων υπάρχει ένα χρυσός κανόνας που θα πρέπει να έχεις πάντα στο μυαλό σου. Μην αφήνεις κανένα τρόφιμο που βρισκόταν στο ψυγείο για πάνω από δύο ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.

Κρέας, πουλερικά και ψάρια

Αν δεν σε ενδιαφέρει να συγκεντρώσεις ένα μεγάλο πλήθος κακών και θυμωμένων βακτηριδίων στο σώμα σου, μην αφήσεις κανένα από τα παραπάνω τρόφιμα στον ήλιο για περισσότερες από μία ή δύο ώρες. Το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια υπόκεινται στον κανόνα των δύο ωρών, διαφορετικά δεν είναι κατάλληλα για κατανάλωση. Το ωμό κρέας, συμπεριλαμβανομένου τα πουλερικά και τα οστρακοειδή είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στην ανάπτυξη βακτηριδίων, όταν βρίσκονται εκτός ψυγείου. Τα βακτήρια Staph, το E.Coli και το Campylobacter μπορούν να πολλαπλασιαστούν γρήγορα και να σου προκαλέσουν αμέσως τροφική δηλητηρίαση. Αν έχεις οργανώσεις μπάρμπεκιου για τους φίλους σου και έχεις το κρέας εκτός ψυγείου, φρόντισε να βρίσκεται σε σκιερό και δροσερό μέρος μέχρι να φτάσει στα κάρβουνα.

Τυρί

Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα, ορισμένα τυριά μπορούν ασφαλώς να παραμείνουν χωρίς ψύξη για περίπου έξι ώρες. Ο μέσος χρόνος που θα κάνει το τυρί να χαλάσει εκτός ψυγείου σχετίζεται με την περιεκτικότητα που έχει σε νερό. Τα σκληρά τυριά, όπως η παρμεζάνα, το γκούντα ή το τσένταρ  μπορούν να μείνουν εκτός ψυγείου για αρκετές ώρες, αλλά τα τυριά με υψηλή υγρασία όπως ricotta, queso blanco και mascarpone θα χαλάσουν αρκετά γρήγορα. Έτσι, αν σχεδιάζεις να πας για πικ νικ τώρα ξέρεις ποια τυριά να επιλέξεις.

Φρέσκα προϊόντα

Ότι ισχύει για το κρέας και τα πουλερικά, ισχύει και για τα φρούτα και τα λαχανικά. Δηλαδή ο μέσος χρόνος που μπορούν να μείνουν εκτός ψυγείου είναι μόλις δύο ώρες. Αν θέλεις να παρατείνεις τον χρόνο ζωής τους μην κόψεις τα φρούτα και τα λαχανικά σου μέχρι την στιγμή που θέλεις να τα φας. Έτσι, το να έχεις προετοιμάσει μία φρουτοσαλάτα για την παραλία μπορεί να μην είναι και τόσο καλή ιδέα.

Κρασί

Μπορεί να σου αρέσουν τα κρασιά που πίνονται ζεστά, αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία. Το κρασί σου θα πρέπει να διατηρείται πάντα δροσερό. Γιατί; Η θερμότητα και το ηλιακό φως είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τις τανίνες του κρασιού, οπότε αν αφήσεις ένα μπουκάλι κρασιού στον ήλιο θα αρχίσει να γίνεται ελαφρώς όξινο και πικάντικο. Παρόλο, που δεν υπάρχει κάποια έρευνα που να λέει πόσο χρόνο μπορεί να μείνει το κρασί εκτός ψυγείου, εσύ φρόντισε να το διατηρείς σε δροσερό περιβάλλον καλού κακού.

Σαλάτες και dressing

Αν ψάχνεις μία σαλάτα που θα διατηρηθεί φρέσκια και τραγανή κατά την διάρκεια του μπάρμπεκιου που έχεις διοργανώσει, καλύτερα να επιλέξεις τραγανά λαχανικά όπως τα αγγούρια, το μπρόκολο, τις ντομάτες και το κρεμμύδι. Και ολοκλήρωσε την σαλάτα σου με βαλσάμικο βινεγκρέτ. Κάποια άλλα dressings μπορεί να χαλάσουν πιο εύκολα, ενώ εκείνα που βασίζονται στο ξύδι διατηρούνται περισσότερο. Σύμφωνα με μια μελέτη, το ξύδι και το ελαιόλαδο έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες που προστατεύουν από τη σαλμονέλα και την E. coli. Και πάλι αυτό δεν σημαίνει πως μπορείς να αφήνεις την σαλάτα σου εκτεθειμένη στον ήλιο για ώρες.