Skip to main content

Αγάπησε ουσιαστικά τον εαυτό σου. Κλικ για να δεις πως!

από την Κατερίνα Πιπέρη

«Γιατί να προσπαθήσεις; Κανένας δεν νοιάζεται για εσένα έτσι και αλλιώς.»

Δυστυχώς αυτή είναι μία άποψη, που δυστυχώς την ακούμε από πολλούς ανθρώπους. Και όχι γενικά, αλλά πολύ συγκεκριμένα για τον ίδιο τους τον εαυτό. Εμείς οι άνθρωποι έχουμε την πολύ κακή συνήθεια να συμπεριφερόμαστε με πολύ καλό τρόπο στους γύρω μας, αλλά με τον χειρότερο τρόπο που υπάρχει στον εαυτό μας. Σκέψου μόνο πόσες φορές την ημέρα σκέφτεσαι κάτι αρνητικό για τον ίδιο σου τον εαυτό. Όλος αυτός ο αρνητισμός που προέρχεται από τον εαυτό σου και απευθύνεται και πάλι στον ίδιο σου τον εαυτό μπορεί να έχει πολύ άσχημες συνέπειες στην ζωή σου. Οι σκέψεις μας επηρεάζουν τα συναισθήματα μας και κατ’ επέκταση και την συμπεριφορά μας. Έτσι, αυτή η άσχημη συμπεριφορά μπορεί να σε απομονώσει από τους γύρω σου, να χάσεις οποιοδήποτε ίχνος ενέργειας ή θέλησης για ζωή. Πέρα από την άσχημη διάθεση, ακόμα και την κατάθλιψη, έχει παρατηρηθεί πως το να φέρεσαι άσχημα στον εαυτό σου σε αφήνει εκτεθειμένη και σε άλλους κινδύνους όπως η παχυσαρκία. Αυτός ο αρνητισμός ουσιαστικά σε βάζει μέσα σε έναν φαύλο κύκλο, από τον οποίο δεν μπορείς να βγεις όσο και αν προσπαθείς. Νιώθεις πως είσαι παχιά- τρως περισσότερο γιατί βρίσκεις τα πάντα μάταια- νιώθεις ακόμα πιο άσχημα- συνεχίζεις να τρως και αυτό συνεχίζετε για πάντα. Ή και όχι;

Αυτό που θα πρέπει να βάλεις καλά στο μυαλό σου είναι πως πάντα θα υπάρχουν λύσεις στα προβλήματα σου, αν φυσικά θέλεις να τις δεις, αν θέλεις να βοηθήσεις τον εαυτό σου. Αν θέλεις να αντιμετωπίσεις αυτό το πρόβλημα που μόνη σου προκάλεσες στον εαυτό σου μπορείς να ακολουθήσεις κάποιο από τα παρακάτω βήματα που πολύ πιθανόν να σε βοηθήσουν πραγματικά.

Δες κι αυτό: Πώς να αποφύγεις τους μ@λ@κες

  1. Κάθε φορά που κάνεις μία άσχημη σκέψη, ένα άσχημο σχόλιο για το εαυτό σου γράψ’το σε ένα χαρτί. Μπορεί να γεμίσεις μόλις δύο γραμμές ή ολόκληρη σελίδα. Ότι και αν σκεφτείς σημείωσε το. Αν συνειδητοποιήσεις όλη αυτή την αρνητικότητα που εκτοξεύεις προς τον εαυτό σου θα έχεις κάνει ένα πολύ καλό βήμα ώστε να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα σου.
  2. Πριν πεις στον εαυτό σου «ποιος νομίζεις ότι είσαι; κανένας δεν νοιάζεται για την άποψη σου» σκέψου πολύ καλά αν θα έλεγες τα ίδια λόγια σε κάποιον άλλο. Θα μπορούσες να κοιτάξεις κάποιον και να του κάνεις ένα τόσο πικρόχολο και προσβλητικό σχόλιο; Είμαι σίγουρη πως όχι. Τότε για ποιον λόγο το κάνεις αυτό στον εαυτό σου; Πάρε την απόσταση που χρειάζεσαι από εσένα και αποφάσισε πως δεν θα μιλήσεις ποτέ ξανά με αυτό τον τρόπο στον εαυτό σου, γιατί πολύ απλά δεν σου αξίζει.
  3. Δώσε ένα όνομα στην αρνητική σου πλευρά. Ναι μπορεί να σου ακούγεται τρελό, αλλά μπορεί πραγματικά να σε βοηθήσει. Ονόμασε την αρνητική σου πλευρά, το διαβολάκι που κρύβεις μέσα σου με ένα όνομα. Κάθε φορά που αυτό το διαβολάκι λέει αρνητικά πράγματα για εσένα προσπάθησε απλά να του κλείσεις το στόμα, να μην ακούς όλα όσα λέει.
  4. Αφού έχεις γράψει σε χαρτί όλες τις αρνητικές σκέψεις που κάνεις για τον εαυτό σου, διάβασε τες δυνατά. Αυτή είναι η πρώτη σφαλιάρα, γιατί σίγουρα αλλιώς είναι να τα σκέφτεσαι μόνο, αλλιώς να τα βλέπεις γραμμένα σε χαρτί και αλλιώς να τα ακούς. Έπειτα προσπάθησε να διορθώσεις αυτά που σκέφτεσαι, αλλάζοντας τις λέξεις. « Είσαι τελείως ανίκανη, μην προσπαθήσεις καν να το κάνεις», «Αν βάλεις κάτι στο μυαλό σου είναι σίγουρο πως θα το πετύχεις, γιατί πολύ απλά μπορείς.». Είδες; Δεν είναι και τόσο δύσκολο.

Και πάντα, πάντα, μα ΠΑΝΤΑ να μην ξεχνάς να κοιτάς προς την θετική πλευρά της ζωής. Θυμάσαι εκείνο το τραγούδι που λέει «σφύριξε χαρούμενα, μπορείς, δες την θετική πλευρά της ζωής». Αυτό ακριβώς πρέπει να κάνεις και εσύ!