Skip to main content

Διαταραχή Πανικού: 10+1 βήματα για να την αντιμετωπίσεις

από την Αλεξάνδρα Παυλέτση – Στεφανή

Η διαταραχή πανικού είναι αγχώδης διαταραχή, η οποία εμφανίζεται συχνά στο γενικό πληθυσμό και ειδικά στις γυναίκες. Το άτομο ανησυχεί ότι θα υπάρξουν πολλές επαναλαμβανόμενες κρίσεις πανικού, καθώς και για το τι επιπτώσεις θα έχουν. Ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την κοινωνική, την επαγγελματική και την οικογενειακή λειτουργία του ατόμου. Συγκεκριμένα, στη διαταραχή πανικού το άτομο προσβάλλεται από επαναλαμβανόμενες κρίσεις πανικού, στις οποίες το άγχος είναι έντονο, που μπορεί να φτάσει σε επίπεδο τρόμου.

Συμπτώματα

Οι κρίσεις αυτές εκφράζονται ξαφνικά, κορυφώνονται σε διάρκεια δέκα λεπτών και συνοδεύονται από συμπτώματα, όπως επιτάχυνση καρδιακού ρυθμού, εφίδρωση, τρέμουλο, αίσθημα λαχανιάσματος ή ασφυξίας, αίσθημα πνιγμού, πόνο ή δυσφορία στον θώρακα, ναυτία, αίσθημα  ζάλης, αστάθειας ή τάση για λιποθυμία. Επιπλέον, το άτομο μπορεί να έχει την αίσθηση αποπραγματοποίησης (αισθάνεται ότι τα πράγματα γύρω του δεν είναι πραγματικά) ή αποπροσωποίησης (αισθάνεται ότι παρατηρεί τον εαυτό του από έξω).

Η διαταραχή πανικού μπορεί να συνοδεύεται από αγοραφοβία, καθώς φοβάται την επανάληψή τους και μην συμβεί σε κόσμο, πράγμα το οποίο μπορεί να τον απομακρύνει από καθημερινά απλά πράγματα.

Αντιμετώπιση

Η διαταραχή πανικού απαιτεί βήμα - βήμα αλλαγή

1. Ενημερωθείτε για το τι συμβαίνει στη διαταραχή, καθώς και για τις φυσιολογικές
σωματικές αντιδράσεις, που προκαλούνται από το έντονο άγχος.
2. Χρειάζεται ψυχραιμία, καθώς τίποτα κακό δεν μπορεί να συμβεί, καθώς η κατάσταση επιβαρύνεται από τις σκέψεις που κάνετε για τι συμβαίνει και για το τι μπορεί να συμβεί.
3. Καλό θα ήταν να σημειώσετε τις αντιδράσεις που συμβαίνουν ακριβώς τη στιγμή της κρίσης, όχι όμως τις σκέψεις για το τι θα μπορούσε να συμβεί.
4. Αποδεχθείτε τον φόβο και την κατάσταση. Ήδη, θα δείτε διαφορά και θα αισθανθείτε καλύτερα, με αποτέλεσμα ο φόβος να μειώνεται σιγά σιγά.
5. Στόχος είναι να αντιμετωπίσετε την κατάσταση και όχι να την αποφύγετε.
6. Σκεφτείτε την πρόοδο που έχετε κάνει και επιβραβεύστε τον εαυτό σας με κάτι που θα σας ευχαριστήσει.
7. Όταν κάνετε καταστροφικές σκέψεις, προσπαθείτε να δώσετε λογικές ερμηνείες και να δείτε τα πράγματα με ψυχραιμία.
8. Ιδιαίτερα βοηθητικό είναι η αργή και βαθιά αναπνοή.
9. Επικεντρώστε την προσοχή σας σε κάτι που δε σας αγχώνει και δεν είναι απειλητικό.
10. Η σωστή διατροφή, ο ποιοτικός ύπνος καθώς και η εντατική άσκηση ή ακόμα και
ένας περίπατος, βοηθούν στην καταπολέμηση του στρες και της έντασης και γενικά  στην καλύτερη ψυχολογική κατάσταση.
11. Να θυμάστε ότι το πιο απειλητικό στις κρίσεις πανικού είναι οι σκέψεις που κάνετε και όχι αυτό που πραγματικά συμβαίνει ή μπορεί να συμβεί.

Σημαντικό σε κάθε περίπτωση είναι η ενημέρωση για τη διαταραχή πανικού και η συμβουλή ενός ειδικού για τη σωστή καθοδήγηση και αντιμετώπιση της.

Η Αλεξάνδρα Παυλέτση – Στεφανή είναι BSc Ψυχολόγος, MSc Προαγωγή Ψυχικής Υγείας και Πρόληψη Ψυχιατρκών Διαταραχών, alexandra.pavletsistefani@gmail.com