Skip to main content

Μυστικά για υπέροχο και ξεκούραστο ύπνο...

από την Κατερίνα Πιπέρη

Όταν ζεις έντονη καθημερινότητα, με υποχρεώσεις, deadlines και πολλά καθήκοντα, είναι κάπως αναμενόμενο ότι θα αντιμετωπίσεις προβλήματα με τον ύπνο σου. Έχεις τόσα στο μυαλό σου, που ακόμα και όταν γυρνάς στο σπίτι, όσο κουρασμένη και να είσαι η αϋπνία χτυπά την πόρτα και οι σκέψεις δεν λένε να ησυχάσουν μέσα στο κεφάλι σου. Και όσο κοιτάς τους δείχτες του ρολογιού να κινούνται, τόσο περισσότερο αγχώνεσαι πως δεν θα καταφέρεις να κοιμηθείς, ούτε να ξεκουραστείς. Και αγχώνεσαι περισσότερο γιατί την επόμενη μέρα έχεις πάλι πολλά να κάνεις, τα οποία απαιτούν συγκέντρωση από εσένα.

Δημιουργείται ουσιαστικά ένας φαύλος κύκλος με εσένα στο κέντρο και τον εγκέφαλο σου να έχει κατακλειστεί από το πολύ άγχος και να μην ενδιαφέρεται που εσύ προσπαθείς να χαλαρώσεις κάτω από τα ζεστά σκεπάσματα.

Και κάπου εδώ έρχεται ο πανικός.

Για έναν περίεργο τρόπο, την στιγμή που θα ακουμπήσεις το κεφάλι στο μαξιλάρι σου, θα έρθουν στο μυαλό ξέφρενες σκέψεις που δεν μπορείς να ελέγξεις πολύ εύκολα. Ή μάλλον καθόλου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο καρδιακό ρυθμό και δυσκολία στην αναπνοή. Αυτό το ξέσπασμα σαφώς δεν σε βοηθά να χαλαρώσεις και να κοιμηθείς με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να μην ξεκουράζεται όσο χρειάζεται.

Δεν είσαι μόνη σου όμως. Περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους έχει τουλάχιστον κάποια μορφή αϋπνίας, αντιμετωπίζει δυσκολία είτε να τον πάρει ο ύπνος ή έχει πολλές διακοπές ενδιάμεσα στην νύχτα. Ο πανικός και το άγχος είναι σίγουρα πολύ τρομακτικά συναισθήματα, αλλά ευτυχώς θεραπεύονται. Ένα πολύ σημαντικό βήμα για να καταφέρεις να τα ξεπεράσεις είναι να κατανοήσεις από πού προέρχονται.

Δες κι αυτό: Ρουτίνα ομορφιάς: Βάλ'τη στη ζωή σου!

Γιατί σου συμβαίνει αυτό;

Εάν έχεις περισσότερες ευθύνες από ό, τι μπορείτε να διαχειριστείς, είναι πιο πιθανό να εμφανίσεις συμπτώματα πανικού καθώς προσπαθείς να τα διαχειριστείς όλα, όσο καλύτερα μπορείς. Ουσιαστικά, γεμίζεις το μυαλό σου με τόσες πολλές πληροφορίες και δεν του δίνεις την ευκαιρία να ξεκουραστεί, μέσω του ύπνου. Πριν κατανοήσεις πως αυτή είναι η αιτία των αϋπνιών σου, σίγουρα τρομάζεις και πολλές φορές δεν μπορείς να κοιμηθείς επειδή έχεις τον φοβάσαι και προκαλείς μόνη σου πανικό στον εαυτό σου. Όταν όμως έχεις καταλάβεις τον λόγο του προβλήματος, μπορείς και να το αντιμετωπίσεις.

Πως θα το αντιμετωπίσεις;

Ο πανικός βασίζεται συχνά στην ντροπή και την ευθύνη του παρελθόντος ή στις ανησυχίες του μέλλοντος. Βασικά η αιτία βρίσκεται οπουδήποτε εκτός από τα γεγονότα του παρόντος.

Προσπάθησε να αφήσεις τις σκέψεις απλώς να υπάρχουν και μην ασχολείσαι ιδιαίτερα μαζί τους. Καταπολέμησε τες, συγκεντρώνοντας την προσοχή στην αναπνοή σου. Γέμισε την κοιλιά σου με αέρα, κράτησε την για δυο δευτερόλεπτα και στη συνέχεια… ουφ εκπνοή. Ενεργοποιείς ουσιαστικά το αναπνευστικό διάφραγμα, το οποίο όπως έχει αποδειχθεί μειώνει το άγχος και σε χαλαρώνει στην στιγμή. Επίσης, προσπάθησε να μην ασχολείσαι με το κινητό τουλάχιστον μισή ώρα πριν κοιμηθείς και μην έχεις οθόνες π.χ τηλεόρασης μέσα στο υπνοδωμάτιο.

Ένα άλλο έξυπνο κόλπο για να τιθασεύσεις τις σκέψεις σου, είναι να έχεις πάντα στο κομοδίνο ένα σημειωματάριο και ένα στυλό, ώστε να γράφεις όλα όσα σε απασχολούν ή πρέπει να κάνεις την επόμενη ημέρα. Απευθείας διώχνεις αρκετό βάρος από μέσα σου.

Το ουσιαστικό που πρέπει να κάνεις είναι να φροντίσεις και να αγκαλιάσεις τον εαυτό σου. Πρόκειται σίγουρα για μία δύσκολα κατάσταση, αλλά είναι πολύ θετικό που αντιμετωπίζεται. Δεν είναι πρόβλημα του χαρακτήρα ή της υγείας σου. Χαλάρωσε και ακολούθησε τα παραπάνω. Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, τότε μάλλον είναι η στιγμή για να επισκεφτείς έναν ειδικό.